Csak a kertben nemzetközi die umweltberatung
Natur-im-Garten

Zur Österreichischen Website to the English Website na českých stránkách

Mintakertek
Mintakert Pozzobon a déli Alsó-Ausztriában

a déli Alsó-Ausztriában

NÖVÉNYDOKTOR
.

EU-zászló
Társfinanszírozója az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA).

Katicabogár

Katicabogár

A katicabogár nemcsak szerencsehozóként ismert – felnőtt egyedeik egy nap akár 180 levéltetvet is képesek elfogyasztani. Lárváik több hetes fejlődésük során akár nyolcszázat is képesek megenni.

Futrinkák

Futrinkák

Közép-Európában több mint 900 futrinkafajtát ismerünk, ezek legtöbbje éjjel aktív ragadozó. A futrinkák táplálékállatai között számos kártékony rovar, valamint azok bábja, lárvái és petéi találhatók.

Lárvái parazitaként levéltetvek

Fürkészdarazsak

Az apró, emberre teljesen veszélytelen fürkészdarazsak fontos szerepet töltenek be a kártevők biológiai úton történő leküzdésében. Lárvái ugyanis parazitaként számos kártevő rovaron élősködnek.

Zengőlegye

Zengőlegyek

A zengőlegyek lárvái igen hasznosnak bizonyulnak a levéltetvek elűzése terén; azonban a pajzstetveknek, atkáknak, legyeknek és a méregzöld kabócáknak sem kegyelmez. A kifejlett állatok kertünkbe csalogatásához virágok szükségesek.

Gubacslegyek

Míg a kifejlett gubacslegyek a levéltetvek mézharmatából táplálkoznak, addig a gubacslegyek lárvái magukat a levéltetveket fogyasztják. Ezért a gubacslegyek lárváit külön tenyésztik a levéltetvek elleni küzdelem céljából.

A fátyolka

A fátyolka

Míg a kifejlett rovarok legtöbb fajtája nektárral, virágporral és mézharmattal (a levéltetvek édes váladéka) táplálkozik, addig a lárvák magukat a levéltetveket falják fel.

Szentjánosbogár

Repülő kis fényes pontként ismertek ezek a bogarak; főleg a gyerekeket nyűgözik le. A szentjánosbogarak lárvái hasznos csigavadászok, továbbá a természetes életterek legjobb mutatói.

Rovarokon élősködő fonálférgek

Különösen a fonálférgek e csoportja támadja meg a talajban élő kártékony rovarokat, illetve azok lárváit; megszakítva ezzel szaporodási ciklusukat.